Waar ben je naar op zoek?

Bel me terug

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Laat je telefoonnummer achter, en ik bel je terug.

Wat zijn de voordelen van een mediator als bemiddeling in een echtscheiding?

Juli 2023

Als je gaat scheiden is dat emotioneel een zware periode. Daarnaast komen er vaak ook nog allerlei zaken bij die je moet regelen. Helemaal in het geval van kinderen kan het moeilijk zijn om afspraken te maken. Maar zeker dan wil je een vechtscheiding natuurlijk voorkomen! In dat geval kan mediation helpen om samen een oplossing te vinden.

De voordelen van een mediator bij een echtscheiding:

Ten opzichte van een juridische procedure biedt mediation belangrijke voordelen:

  • Bij mediation ligt de focus ook op het behoud van een goede relatie met je ex-partner, tijdens en na de scheiding
  • Bij mediation is het doel om elkaars belangen te begrijpen, ook na de scheiding
  • Je kunt in het proces zelf meebepalen en meeonderhandelen welke afspraken je wilt maken bij de echtscheiding
  • Mediation is maatwerk en gericht op wat er in jullie situatie tot goede afspraken leidt
  • Het proces van mediation gaat vele malen sneller en is daardoor ook minder duur

 

Scheiden zonder advocaat: wat doet een mediatior?

Een mediator fungeert als een onpartijdige tussenpersoon die de gesprekken rondom de echtscheiding begeleidt. In plaats van tegenover elkaar te staan, werken jullie samen om goede afspraken te maken. De mediator zorgt ervoor dat jullie elkaars belangen zo goed mogelijk begrijpen en dat de afspraken die op papier worden gezet voor beide partijen zo voordelig mogelijk zijn. Bovendien heeft de echtscheidingsmediator uitgebreide kennis van alles zaken die geregeld moeten worden. Op deze manier kunnen jullie de scheiding op een kalme en vriendelijke wijze regelen.

 

Een mediator kan helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan

Wanneer je gaat scheiden en kinderen hebt onder de 18 jaar is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Het ouderschapsplan omvat essentiële afspraken, waaronder:

  • de betrokkenheid van de kinderen bij het ouderschapsplan
  • hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling)
  • hoe en hoe vaak u elkaar informatie geeft over uw kind
  • hoe u samen beslissingen neemt over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze
  • de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie)

Daarnaast biedt het ouders de mogelijkheid om aanvullende afspraken vast te stellen, zoals hun specifieke regels (zoals bedtijden en huiswerk), standpunten over straffen of over het contact met beide families.

Als het lastig is om deze afspraken samen met je ex-partner te maken kan een mediator hierbij helpen. Zo blijft een goede relatie behouden maar worden wel de juiste afspraken gemaakt. 

Hoeveel kost mediation voor een echtscheiding?

Mediation is maatwerk, dus we doen de echtscheiding volledig op jullie tempo. Daarom werk ik met een uurtarief. De eerste kennismaking is vrijblijvend en gratis. Vervolgens kosten de vervolgafspraken € 165,- per uur exclusief 21% BTW. We bepalen samen hoeveel afspraken jullie ongeveer nodig zullen hebben. 

 

In welke situaties is mediation niet geschikt?

  • Voor mediation is wederzijdse instemming erg belangrijk. Als eén van de partijen niet mee wilt doen aan mediation gaat het helaas niet werken
  • Als het conflict is al zo hoog is opgelopen dat het niet meer mogelijk is om samen rond de tafel te zitten (bijvoorbeeld bij fysiek geweld) is mediation helaas niet geschikt
  • Als er een rechterlijke uitspraak nodig is (bijv. bij beslaglegging) is mediation helaas ook niet geschikt

 

 

Samen de mogelijkheden bespreken?

Kies voor een vreedzame echtscheiding en neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken. Vul het contactformulier in via onderstaande link, dan neem ik contact met je op. Liever even bellen? Dat kan ook: 06 20499659 

Kennismakingsgesprek

 

Frits Grijpstra is een Registermediator

De Mediator Federatie Nederland (MfN) is in Nederland de beroepsorganisatie van de verenigde mediators. Mediators die zich bij deze organisatie inschrijven mogen dit keurmerk dragen en mogen zichzelf Registermediator noemen. Als een mediator Registermediator is weet je dus zeker dat hij de juiste opleiding heeft, constant op kwaliteit wordt beoordeeld en aan de strenge vereisten van het MfN voldoet.